• Elakkan daripada meletakkan makanan
mudah rosak berdekatan pintu kerana ia
adalah bahagian peti sejuk paling hangat
• Sebaliknya letakkan sos, perasa, minuman
ringan, jus dan air minum
2. Bahagian Sejuk Beku
• Suhu dalam peti sejuk hendaklah
dikekalkan pada 0°F (-18°C)
• Sesuai untuk daging beku disimpan dalam
bekas kedap udara dan aiskrim
3. Rak Atas
• Rak atas biasanya mempunyai suhu
konsisten
• Sesuai untuk makanan yang selalu ingin
anda nampak apabila peti sejuk dibuka
seperti produk tenusu, minuman atau
makanan sedia dimakan
4. Rak Bawah
• Ini adalah bahagian paling sejuk dalam
peti sejuk.
• Sesuai untuk menyimpan daging dan ayam
mentah yang dibungkus atau diletakkan
atas pinggan dan telur di tempat khasnya.
5. Ruang Pendingin
• Ruang ini biasanya sedikit lembap, jadi
memang sesuai untuk menyimpan
tanaman baru dipetik.
• Sesuai untuk menyimpan buahan dan
sayuran yang menghasilkan gas
menyebabkan simpanan lain jadi berbintik
dan lembik.
• Khaskan satu tempat untuk daging
Tips Di Dapur
1. Pantri: Rak Atas
• Simpan makanan dalam tin di sini untuk
tahan lama hingga 2 tahun. Pastikan suhu
adalah sekitar 37°C
2. Pantri: Rak Tengah
• Mayonis dan mentega kacang boleh
disimpan di pantry. Simpan mayonis di
dalam peti sejuk sebaik dibuka.
3. Pantri: Rak Bawah
• Simpan kentang di sini kerana keadaannya
yang sejuk, kering dan mempunyai aliran
udara baik
• Simpan bawang berasingan kerana
kentang dan bawang mengeluarkan gas
yang masing-masing menyebabkannya
cepat rosak
• Sesetengah buah menjadi masak pada
suhu bilik
• Tomato masak dengan baik dan tidak
hilang rasanya apabila diletakkan luar peti
sejuk