Something went wrong!!!
Sederhana
41 Min
Kaum keluarga dan sanak saudara pasti gemarkan rasa lazat daging bersama rempah-ratusnya. Daging hitam rasa sayang atau daging masak kicap merupakan hidangan daging yang sangat mudah disediakan dan sedap rasanya. Ia juga merupakan menu yang sering dihidangkan pada sesetengah majlis keramaian atau perkahwinan kerana menjadi satu tradisi masyarakat Melayu dahulu untuk menyembelih atau mengorbankan lembu pada majlis-majlis besar. Untuk rasa daging masak kicap yang sedap dan empuk, anda boleh menggunakan daging dari bahagian batang pinang kerana teksturnya yang lebih lembut. Sekiranya anda tidak dapat menggunakan daging batang pinang anda boleh menggunakan bahagian tetapi dinasihatkan untuk rebus atau menggunakan pressure cooker untuk melembutkannya. Sesudah memilih bahagian daging yang sesuai, pastikan rempah ratus untuk menaikkan bau dan rasa daging masak kicap anda seperti kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, ketumbar, jintan manis dan putih serta lain-lain. Tips penting untuk hidangan ini anda boleh menggunakan gula melaka tradisional (berbentuk bulat) atau dalam bentuk serbuk pasir untuk menambahkan rasa lemak manis daging masak kicap anda. Jom cuba hari ini!
Read more
Read Less
Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 6 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini
5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.
Nutrition Table Footer
41 min
5 min
10 min
3 min
7 min
1 min
Pause
Play
Restart Timer
Bawang Putih
0
Halia
Serai
Bawang Besar
Kulit Kayu Manis
Buah Pelaga
Bunga Lawang
Minyak Jagung
Isi Daging Pejal
MAGGI® CukupRasa™
Kicap Pekat
Buah Prun
Serbuk Lada Hitam
Serbuk Jintan Putih
Serbuk Ketumbar
Serbuk Jintan Manis
Gula Melaka
Kismis Hitam
Cili Merah
Daun Bawang