Kacang botor atau nama saintifiknya Psophocarpus tetragonolobus tergolong dalam kumpulan leguminosa. Sesetengah orang juga memanggil kacang botor sebagai kacang botol. Kacang botor selalu dimasak menjadi sayur atau dimakan sebagai ulam bagi masyarakat di Malaysia. Kacang botor juga digemari kerana kerangupan dan rasanya yang lazat. Namun, apakah khasiat dan nutrisi sebenar yang terkandung di dalam kacang botol? Kacang botor mengandungi banyak kandungan nutrisi yang sangat baik untuk dimakan. Kacang botor boleh dijadikan snek sihat disebabkan kandungan lemak juga kalori yang rendah selain mengandungi protein dan serat yang tinggi. Kacang botor bukan sahaja sesuai untuk dijadikan snek yang sihat kerana kandungan kalori yang rendah, protein dan seratnya yang tinggi tetapi juga lazat kerana ia mempunyai tekstur yang rangup untuk memberikan kepuasan ketika menikmatinya. Selain mengandungi kandungan mineral yang baik dan tinggi, kacang botor juga mengandungi kandungan vitamin A dan vitamin C yang tinggi. Jadi, kesimpulannya, kacang botor sememangnya mengandungi pelbagai khasiat yang tersendiri dan baik untuk dijadikan hidangan harian. Kacang botor boleh dimakan bersama ulam-ulaman lain atau sayur-sayuran lain untuk mendapatkan khasiat yang optimum. Justeru, MAGGI® membawakan resipi kacang botor yang istimewa; Kacang Botor Tumis Udang. Resipi kacang botor ini mudah disediakan dengan menggunakan bahan-bahan yang ringkas seperti kacang botor, udang segar, bawang merah, bawang putih dan cili merah yang ditumbuk serta sedikit minyak masak untuk menumis. Jangan lupa tambahkan MAGGI® CukupRasa™, perasa semua dalam satu yang diperbuat daripada bawang segar dan rempah-ratus. Ia pasti menaikkan lagi rasa masakan anda! Tak perlu tambah garam – hanya tabur dan resipi kacang botor anda jadi bertambah lazat! Untuk mendapatkan rasa yang lazat pastikan bawang merah dan bawang putih sehingga lumat. Di samping itu air yang terhasil daripada bawang merah dan bawang putih akan membangkitkan aroma yang menyelerakan. Resipi kacang botor sememangnya sajian yang berkhasiat untuk keluarga. Jadikan hidangan anda lebih menyelerakan untuk dinikmati oleh keluarga dengan resipi yang lazat, berkhasiat dan penuh nutris ini!
Read more
Read Less
Bahan-bahan
4
Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 4 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:
ingredient_quantity
recipe ingredient
Minyak Masak
1.5sudu besar
Bawang Kecil
3
Bawang Putih
4ulas
Cili Merah
2sprigs
Crustaceans, Shrimp, Campuran Spesis, Mentah (May Have Been Previously Frozen)
10
Kacang Botor
10sticks
MAGGI® CukupRasa™
2sudu kecil
Utensils and appliances
Tip dan petua
5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.
Nutritional Information
Nutrition Table Footer
Karbohidrat
8.28 g
Tenaga
81.08 kcal
Lemak
4.09 g
Protein
4.1 g
Nutrition Table Footer
Recipe steps
15 min
4 min
3 min
3 min
5 min
Recipe steps
15 min
Tumbukkan bawang merah, bawang putih dan cili merah sehingga lumat.
Recipe steps
15 min
Panaskan minyak masak, tumiskan bahan-bahan kisar sehingga pecah minyak.
Recipe steps
15 min
Masukkan udang. Tumis sehingga udang separuh masak.
Recipe steps
15 min
Masukkan kacang botor dan MAGGI CukupRasa. Gaul rata. Sedia untuk dihidang.