Perayaan Tahun Baru Cina tak lengkap tanpa jamuan makan besar bersama ahli keluarga. Ia bukan hanya dikatakan membawa tuah tetapi tradisi ini kaya dengan nilai simboliknya. Hidangan seperti ikan, udang, ayam, mee, limau mandarin serta kuih bakul antara sajian wajib ketika jamuan makan besar. Pemilihan menu penting kerana setiap makanan yang dihidangkan memberikan makna yang berbeza. Menu tradisi lain yang sering dihidangkan semasa Tahun Baru Cina adalah buah-buahan dan sayur-sayuran. Anda mungkin ingin mempelbagaikan hidangan untuk keluarga yang ramai berkumpul pada jamuan makan besar sempena Tahun Baru Cina kali ini, MAGGI® membawakan anda resipi Kek Labu Kukus Lazat Keemasan. Sajian Kek labu yang lembut menyelerakan ini menggunakan tiram kering Korea yang lazat. Ditambah pula dengan MAGGI® Sos Tiram yang diperbuat daripada ekstrak tiram berkualiti. Labu yang dikukus sehingga empuk dan kemudiannya diadun dengan empat jenis tepung iaitu tepung gandum, tepung ubi kentang, tepung jagung dan tepung beras menghasilkan kek labu dengan tekstur yang lembut. Bagi menambahkan kelazatan kek labu ini, MAGGI® Kiub Pati Ayam turut digunakan. Intipati stok ayam memang dapat berikan juadah anda kelazatan savuri asli sebagai bahan perasa sempurna. Warnanya yang kuning keemasan melambangkan kekayaan rasanya dan menjadi penyeri hidangan jamuan Tahun Baru Cina. Kek labu ini Amat sesuai dihidangkan sebagai pelengkap sajian istimewa lain yang dibawakan oleh MAGGI® sempena Tahun Baru Cina seperti Udang Merah Citarasa Mewah, Kerapu Kukus Nikmat Makmur, Abalon Tiram Kaya Memikat dan MAGGI® Mi Goreng Selera Sejahtera. Cubalah resipi yang sesuai untuk hidangan keluarga di musim perayaan ini.
Read more
Read Less
Bahan-bahan
10
Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 10 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:
ingredient_quantity
recipe ingredient
Isi Labu
300g
Air
1.25cawan
Shallot Oil
1sudu kecil
Kunyit Hidup
1in
Udang Kering
20g
Stok Ayam Pekat MAGGI®
6.5sudu besar
Isi Labu
300g
Air
2cawan
Tepung Gandum
6.5sudu besar
Tepung Kentang
2.5sudu besar
Tepung Jagung
2.5sudu besar
Tepung Beras
1cawan
Serbuk Lada Putih
0.5sudu kecil
Minyak Masak
1sudu besar
Tiram Kering
80g
Sos Tiram MAGGI®
4sudu besar
Air
1.5cawan
Gula
1sudu kecil
Utensils and appliances
Tip dan petua
5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.
Nutritional Information
Nutrition Table Footer
Karbohidrat
29.46 g
Tenaga
175.85 kcal
Lemak
3.3 g
Protein
7.59 g
Nutrition Table Footer
Recipe steps
119 min
1 min
10 min
5 min
25 min
3 min
2 min
5 min
5 min
3 min
60 min
Recipe steps
119 min
Dalam mangkuk, campurkan sos tiram MAGGI®, air, gula.
Recipe steps
119 min
Tuangkan sos campuran kedalam kuali dan masukkan Tiram Kering dan air. Rebus dan renehkan sehingga tiram betul-betul masak.
Recipe steps
119 min
Keluarkan tiram dari kuah. Cincang kasar dan ketepikan.
Recipe steps
119 min
Kukus labu hingga empuk. Kisar dengan 1 1/4 cawan air. Pindahkan ke dalam mangkuk.
Recipe steps
119 min
Dalam mangkuk, satukan tepung, tepung kentang, tepung jagung, tepung beras dan lada putih.
Recipe steps
119 min
Tuangkan 2 cawan air perlahan-lahan campurkan adunan tepung. Kacau hingga sebati.
Recipe steps
119 min
Panaskan kuali, tumis udang kering dan halia hingga naik bau. Masukkan hirisan labu dan kacau seketika. Masukkan puri labu dan reneh seketika.
Recipe steps
119 min
Tuangkan labu yang telah dimasak dalam adunan tepung. Masukkan tiram rebus, stok Ayam Pekat MAGGI dan gaul adunan hingga sebati.
Recipe steps
119 min
Salutkan acuan dengan minyak masak. Tuangkan adunan.