Adakah anda mencari sesuatu sajian untuk sambutan Tahun Baru Cina? Cubalah resepi Tumisan Akar Teratai dengan Saderi Penuh Keceriaan ini! Masakan sayur-sayuran yang bernutrisi yang berperisa unik dan lazat haruslah dicuba. Satu suap pasti boleh menceriakan hari anda.
Akar teratai merupakan bahan yang biasa digunakan di dalam masakan kaum Cina. Ia mengandungi pelbagai manfaat serta rasa yang unik. Walaupun dinamakan akar, ia sebenarnya merujuk kepada ubi pokok teratai. Akar teratai apabila dipotong, memberi bentuk seperti bunga yang menjadikan hidangan ini lebih menarik.
Jom sediakan hidangan enak ini. Mulakan dengan menumis bawang putih sehingga garing. Masukkan air, 1 sudu besar Sos Tiram MAGGI®, 2 sudu kecil Stok Pekat Ayam MAGGI®, dan sesudu kecil gula. Gaul kesemuanya dan renehkan. Masukkan pula kekapis dan renehkan. Setelah masak, ketepikan. Kemudian, celurkan saderi dan akar teratai. Tumiskan kedua-dua sayur yang telah dicelur bersama lobak merah dan cendawan kulat hitam. Seterusnya, masukkan semula sos bersama kekapis. Tambah bancuhan tepung kentang untuk pekatkan kuah. Taburkan hirisan cili merah dan kacang gajus. Ta-da! Siaplah Tumisan Akar Teratai dengan Saderi Penuh Keceriaan.
Read more
Read Less
Bahan-bahan
8
Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 8 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:
ingredient_quantity
recipe ingredient
Minyak Masak
2sudu kecil
Saderi
250g
Akar Teratai
250g
Lobak Merah
60g
Kulat Hitam
50g
Tepung Kentang
2sudu kecil
Cili Merah
1sprig
Kacang Gajus
60g
Minyak Masak
2sudu kecil
Bawang Putih
3ulas
Air
200ml
Sos Tiram MAGGI®
1sudu besar
Stok Ayam Pekat MAGGI®
2sudu kecil
Gula
1sudu kecil
Kapis, mentah
300g
Utensils and appliances
Tip dan petua
5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.
Nutritional Information
Nutrition Table Footer
Karbohidrat
16.65 g
Tenaga
139.82 kcal
Lemak
6.23 g
Protein
7.47 g
Nutrition Table Footer
Recipe steps
15 min
2 min
3 min
2 min
3 min
3 min
2 min
Recipe steps
15 min
Tumisan Kuah
Tumis bawang putih sehingga garing.
Recipe steps
15 min
Tumisan Kuah
Masukkan air, Sos Tiram MAGGI®, Stok Pekat Ayam MAGGI® dan gula. Renehkan.
Recipe steps
15 min
Tumisan Kuah
Masukkan kekapis, renehkan sehingga masak. Ketepikan.
Recipe steps
15 min
Menumis Sayur
Panaskan minyak masak, tumiskan saderi yang telah dicelur, akar teratai yang telah dicelur, lobak merah dan cendawan kulat hitam. Gaul rata.
Recipe steps
15 min
Menumis Sayur
Masukkan semula sos bersama kekapis. Pekatkan dengan bacuhan tepung kentang.
Recipe steps
15 min
Menumis Sayur
Taburkan cili merah dan kacang gajus. Sedia untuk dihidang.